Moet of wilt u een transitievergoeding berekenen, maar wilt u zich niet helemaal verdiepen in de daarvoor geldende voorwaarden of vindt u het allemaal veel te ingewikkeld, gebruik dan de rekenhulp voor het berekenen van de transitievergoeding. Deze rekenhulp berekent aan de hand van de ingevulde data en salarisgegevens de transitievergoeding volgens de in het Burgerlijk Wetboek opgenomen regels hierover.
Heeft u als werkgever een ontslagvergunning van het UWV verkregen vanwege twee jaar ziekte of bedrijfseconomische redenen, wilt u daarmee de arbeidsovereenkomst opzeggen maar heeft u geen idee welke opzegtermijn u in acht moet nemen en tegen welke dag kan worden opgezegd, gebruik dan de rekenhulp voor het berekenen van de opzegtermijn.
Transitievergoeding
De werkgever is de werknemer een transitievergoeding verschuldigd indien de arbeidsrelatie twee jaar (24 maanden) of langer heeft geduurd en de arbeidsovereenkomst voor de werknemer onvrijwillig wordt beëindigd (artikel 7:673 Burgerlijk Wetboek).
De transitievergoeding bedraagt:
De maximum transitievergoeding is € 77.000,– of een jaarsalaris bij een hoger inkomen dan € 77.000,– per jaar (artikel 7:673 lid 2 Burgerlijk Wetboek). Voor werknemers die langer dan 10 jaar in dienst- en 50 jaar en ouder zijn, geldt tot 2020 een overgangsregeling.
En zo zijn er nog veel meer regels die gelden rond het berekenen van de transitievergoeding. Gebruik de rekenhulp voor het berekenen van de transitievergoeding en u weet dat uw transitievergoeding conform het Burgerlijk Wetboek is berekend.
Opzegtermijn:
Artikel 7:672 lid 5 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat een werkgever die van het UWV een ontslagvergunning heeft verkregen, de in acht te nemen opzegtermijn kan verkorten met de duur van de periode dat het UWV de zaak in behandeling heeft gehad. Er moet echter altijd minimaal één maand opzegtermijn resteren voor de werkgever.
Ook de kantonrechter dient op grond van artikel 7:671b lid 8 sub a Burgerlijk wetboek de opzegtermijn te bepalen door de duur van de periode, die aanvangt op de datum van ontvangst van het verzoek om ontbinding en eindigt op de datum van dagtekening van de ontbindingsbeslissing, in mindering te brengen op de geldende opzegtermijn, waarbij ook minimaal een maand resteert.
De rekenhulp helpt u met het berekenen van de dag waartegen de arbeidsovereenkomst kan worden opgezegd door het opgeven van de dag waarop de werkgever de opzegbrief verstuurt, de geldende opzegtermijn en de proceduretijd. Is de proceduretijd niet bekend, dan kan deze tevens worden berekend door het opgeven van de datum van in behandeling neming door het UWV en de datum van de beslissing van het UWV.
ArbeidsRechtChecker
KvK: 68636113
Bankrekeningnummer:
NL76 KNAB 0256 1646 73